آشنایی با فناوری WiMAX

آشنایی با فناوری  WiMAX

معرفی :

WiMAX یا World Wide Interoperability for Microwave Access به معنی همکاری جهانی برای دسترسی به مایکروویو که یک روش ارتباطی بی سیم با پهنای باند بالا جهت دسترسی به اینترنت می باشد.

تکنولوژی وایمکس ، بر پایه استاندارد IEEE802.16 کار می کند و می توان از این نوع فناوری در حالت ثابت و حتی حرکت استفاده نمود که سرعتی نزدیک به ۴۰ مگابیت بر ثانیه را دارا می باشد. 

وایمکس چیست ؟

به طور کلی می توان گفت که وایمکس انقلابی در ارائه خدمات اینترنت به صورت بی سیم می باشد که می توان از طریق این فناوری ، در مقیاسی گسترده اقدام به عرضه اینترنت نمود.

در سراسر جهان این فناوری رو به گسترش است و انتظار می رود که بتوان در آینده از طریق تلفن همراه از فناوری وایمکس استفاده نمود.

تصویر بالا زیر ساخت کلی وایمکس را نشان می دهد. در این تصویر چگونگی انتقال اینترنت از طریق فیبر نوری به برج های وایمکس و در نهایت دریافت آن از طریق گیرنده های وایمکس در محل کاربر نشان دهده شده است.

ویژگی های وایمکس :

پوشش گسترده : یکی از موارد مهم در فناوری وایمکس ، پوشش گسترده آن نسبت به WiFi می باشد. شما نمی توانید امواج بی سیم وای فای را در فواصل طولانی منتشر کنید در صورتیکه به وسیله وایمکس می توان تا شعاع 50 کیلومتری تمام منطقه را تحت پوشش قرار داد.

متحرک بودن : مورد دیگر که از ویژگی های وایمکس می باشد ، قابلیت استفاده از تجهیزات گیرنده وایمکس در هنگام حرکت می باشد.

کیفیت بالای سرویس : در استاندارد ارائه شده IEEE 802.16 کیفیت سرویس لحاظ شده است.

امنیت : در وایمکس پروتکل های احراز هویت پیشرفته ای نقش دارند که می توان به نمونه هایی چون EAP / AES اشاره کرد.

نرخ انتقال داده بالا : با استفاده از آنتن های مخصوص MIMO می توان سرعتی بیش از 60 مگابیت بر ثانیه را بدست آورد.

دسترسی آسان : اتصال به به آنتن های وایمکس همانند اتصال معمولی WiFi می باشد و به سادگی انجام می گردد.

مقیاس پذیر بودن : وایمکس می تواند در محدوده کانال های مختلفی از لحاظ فرکانس فعالیت کند. به وسیله تغییر فرکانس ، می توان از وایمکس در هر نقطه ای به صورت ثابت و در حرکت بهره مند شد.

وایمکس چگونه کار می کند :

همانطور که در اول گفته شد ، وایمکس از لحاظ دسترسی مانند وای فای می باشد و تنها تفاوت آن محدوده پوشش و سرعت آن بود.

وایمکس ها از دو قسمت کلی تشکیل می شوند :

۱– برج وایمکس که شباهت زیادی به دکل های تلفن همراه دارد که می تواند شعاع گسترده ای بیش از 8 هزار کیلومتر مربع را تحت پوشش خود قرار دهد.

۲– گیرنده وایمکس که نوعی مودم می باشد که در طرف مشتری قرار دارد که قابلیت نصب و به صورت ثابت و همراه می باشد.

در تصویر بالا می توانید نمونه ای از برج وایمکس را مشاهده کنید. بر اساس پوشش محیطی می تواند ارتفاع دکل ها متغیر باشد که در حال معمول در بالاترین ارتفاع ممکن نصب می شود.

همانطور که گفته شد ، جهت دریافت سرویس ارائه شده وایمکس نیازمند تجهیزاتی در محل مشتری می باشیم. تصویر بالا نمونه ای از گیرنده خارجی وایمکس می باشد که در محیط بیرونی ساختمان نصب شده و امواج وایمکس را دریافت می کند.

تصویر بالا نمونه ای از گیرنده های داخلی و رومیزی می باشد که در داخل اتاق و ساختمان قرار می گیرد. این نمونه از گیرنده دارای قدرت دریافت سیگنال پایین نسبت به نمونه خارجی آن می باشد و قطعا برای استفاد از این نوع گیرنده بایستی کاربر در منطقه تحت پوشش با قدرت فرکانسی بالا قرار داشته باشد.

قابلیت های وایمکس :

به دلیل محیط وسیعی که می تواند WiMAX پوشش دهد می توان در مناطق دور دست و وسیع از اینترنت بهره مند شد و یک شبکه به تمامی نقاط در دور دست ها راه اندازی کرد در صورتی که استفاده از فیبر نوری یا کابل کشی در مناطقی که گفته شد عملا غیر ممکن می باشد.

از وایمکس می توان به عنوان دسترسی دائمی به اینترنت بهره برد. این قابلیت به این گونه است که می تواند دولت یا ارگان خاصی تجهیزات وایمکس را به صورت گسترده در شهر ها راه اندازی کند بتوان از طریق آنها با استفاده از گیرنده ها وایمکس یا تلفن همراه از امکانات سرعت بالای وایمکس استفاده نمود.

رقیب بزرگ وایمکس :

بزرگترین رقیب وایمکس که همگی ما امروزه به کرار از آن استفاده می کنیم همان شبکه پرسرعت 3G و 4G می باشد. با گسترش فناوری 4G و با به وجود آمدن LTE می توان گفت این فناوری تا حدی از وایمکس پیشی گرفته و حتی ممکن است جای وایمکس را نیز بگیرد !

کاربرد های شبکه ای در وایمکس :

  • با استفاده از فناوری وایمکس می توان دسترسی با سرعت بالا در محدوده تحت پوشش وایمکس به مشتریان نظیر سازمان ها / منازل / دانشگاه و… ارائه نمود.
  • به دلیل سرعت بالای عرضه شده در وایمکس می توان شبکه های امنی نظیر VPN برای تبادل اطلاعات ایجاد نمود.
  • به دلیل برد بالای وایمکس و استفاده از آن در مکان های دور دست می توان به راحتی به مانیتور کردن اطلاعات و نظارت به مکان ها خاص و در نهایت ارسال آن به مرکز کنترل از تکنولوژی وایمکس استفاده نمود.
  • یکی از موارد کاربردی در جهان امروز رهیابی و مکان یابی جغرافیایی می باشد که فناوری وایمکس این اجازه را به ما می دهد که بتوان به صورت آنلاین موقعیت خود را در هر جایی مشخص نمود.

وضعیت فعلی وایمکس در جهان امروز :

در سالت 2010 نزدیک به 600 شبکه وایمکس در 150 کشور دنیا پیاده سازی شد که بیش از 650 میلیون نفر از خدمات وایمکس استفاده کردند. بنابراین انتظار می رود که وایمکس بتواند پوشش بیشتری را در سراسر جهان به وجود آورد که دیگر به کمک فناوری وایمکس و LTE شاهد وجود شبکه اینترنت در سراسر دنیا باشیم.

امیدوارم مقاله فوق تا حدی شما را با فناوری WiMAX و قابلیت ها و چگونگی آن آشنا کرده باشد.

موفق باشید.

مهدی کاظمی

مدیر سایت دستیار فناوری / کارشناس شبکه / کارشناس ارشد مایکروسافت / مدرس دروس مهندسی شبکه ، امنیت و تجارت الکترونیک

قوانین ارسال دیدگاه

  • سوالات مربوط به محصول خریداری شده را به صورت تیکت ارسال فرمایید.
  • مدت زمان پاسخگویی به دیدگاه های عمومی حداکثر 24 ساعت می باشد.
  • از نوشتن دیدگاه های فینگلیش خودداری فرمایید.
دیدگاه‌ها

*
*