تجارت الکترونیک E commerce
تجارت و فروش کالا از گذشته تا به امروز رواج داشته و به گونه های مختلف قابل انجام می باشد. با رشد تکنولوژی تجارت رنگ دیگری پیدا کرده و با کمک فناوری به روشهای نوینی قابل انجام می باشد.
در گذشته قبل از پیدایش اینترنت تجارت بصورت سنتی انجام می شد که البته تاکنون این روند ادامه دارد ، ولی می توان گفت پس از به وجود آمدن اینترنت عملا مرزهای جغرافیایی از میان برداشته شد و به سادگی می توان در هر جای دنیا از راه دور به تجارت پرداخت.
در این مقاله آموزشی ، به سرآغاز پیدایش تجارت الکترونیک می پردازیم و خواهیم گفت که چگونه می توان با استفاده از فناوری ، به راحتی با تمام دنیا به داد و ستد و تجارت پرداخت.
شما در هر شغل و صنفی که باشید می توانید به کمک شبکه گسترده اینترنت و یک وب سایت مختص به خودتان می توانید وارد تجارت الکترونیک و یا گسترده تر از آن وارد تجارت جهانی شوید.
خرید آنلاین در سال 1979 ایجاد شد و در سال 1991 به شکل امروزی محقق شد که تا به حال میلیون ها کسب و کار وارد این تجارت شده اند.
امروزه با استفاده از فناوری و تجارت الکترونیک می توان هرگونه معامله ای را انجام داد از خرید حتی یک خودکار گرفته تا خرید اساس منزل ، خرید بلیط هواپیما ، خرید خودرو ، رزرو هتل و بسیاری موارد دیگر که می توانید وارد سایت مورد نظر شده و یا ازنرم افزارهای مربوط به فروشگاه و شرکت خدمات دهنده استفاده کنید و به صورت آنلاین خرید و سفارش خود را انجام دهید.
با ایجاد E commerce ، پروتکل های متعددی برای معاملات امن به وجود آمدند که این اطمینان را به کاربران می داد که بتواند با خیال راحت از طریق کارت اعتباری خرید آنلاین انجام دهد.
مقایسه تجارت الکترونیک E commerce با کسب کار های سنتی :
در روش سنتی شما بایستی از خانه خارج شوید و به مکان مورد نظر خود مراجعه کنید و با گذاشتن وقت بسیار ، کالا و محصول خود را انتخاب کنید که این امر در کلان شهر ها ممکن است یک روز کامل از شما وقت بگیرد.
معایبی در خرید های حضوری و سنتی وجود دارد که می توان به نبود کالای مورد نظر / بسته بودن درب مغازه / بالا بودن قیمت و… اشاره نمود.
در خرید های الکترونیک تمامی معایبی که متوجه خرید های سنتی می باشد دیگر وجود ندارد و می توان گفت شما به آسانی می توانید کالای مورد نظر خود را در انواع سایت جستجو کنید و مناسب ترین قیمت را بیابید و مهمتر از آن بدون خروج از خانه کالای خود را به صورت آنلاین خریداری کنید و مهم تر اینکه فروشگاه مورد نظر شما به صورت شبانه روز باز می باشد و شما به آسانی به جستجوی کالای مورد نظر خود می پردازید.
امروزه با استفاده از لپ تاپ / تبلت و یا تلفن همراه به آسانی می توانید در هرجایی از دنیا که باشید اقدام به خرید کرده و محصول خود را درب منزل تحویل بگیرید.
خرید های آنلاین به حدی سهل و آسان شده اند که می تواند وقت بسیار زیادی را برای اشخاص به ارمغان بیاورد و سهولت در انتخاب و آسودگی خرید حتی در منزل و یا محل کار یکی از مزایای تجارت الکترونیک می باشد.
جایگاه تجارت الکترونیک :
تجارت الکترونیک امروزه در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد و از محبوبیت خاصی برخوردار است و این فناوری در کشور ایران نوپا بوده و می توان گفت به تازگی در حال گسترش می باشد.
مواردی زیادی در بحث تجارت الکترونیک در کشور ما مطرح می باشد که به مرور زمان در حال مرتفع شدن می باشد.
مواردی نظیر عدم اعتماد به اینگونه خرید ها به دلیل عدم حضور در محل و یا عدم اطمینان از پرداخت وجه که آیا محصول مورد نظر به دست خریدار برسد یا خیر و بسیاری موارد دیگر باعث شده است که استفاده از E commerce روند کندی را طی کند.
البته با کمک نهاد های مربوطه به سایت های فروش مجوز هایی مانند نماد اعتماد اختصاص داده می شود که بتوان از این طریق اعتماد مشتریان را جلب نمود.
انواع تجارت الکترونیک :
تجارت الکترونیک را می توان از نوع تراکنش ها و یا معاملات به انواع مختلفی تقسیم نمود:
ارتباط B2B یا Business To Business (بنگاه به بنگاه) : نوعی از تجارت الکترونیک می باشد که طرفین معاملات بنگاه ها می باشند.
ارتباط B2C یا Business To Consumer (بنگاه و مصرف کننده) : این نوع معامله بسیار رایج می باشد که بین شرکت ها و فروشگاه ها با مشتریان می باشد.
ارتباط C2B یا Consumer To Business : در این حالت اشخاص اجناس خود را به وسیله اینترنت به شرکت ها معرفی و می فروشند.
ارتباط C2C یا Consumer To Consumer : در این نوع تجارت ، ارتباط بین مصرف کننده ها می باشد که امروزه در کانال های تلگرامی و یا سایت هایی نظیر بازار و شیپور از این گونه معاملات انجام می شود.
ارتباط G2C یا Government To Consumer : که ما امروزه آنرا بنام دولت الکترونیک می شناسیم که از طریق آن مردم می توانند خدمات خود را بدون حضور در ادارات و سازمان ها از طریق اینترنت و یا دفاتر پیشخوان انجام دهند.
ارتباط G2G یا Government To Government : که بین دولت ها می باشد که بیشتر شامل قرارداد ها و خرید های کلان مملکتی می باشد که یکی از آن موارد صادرات و واردات می باشد.
تعریف کلی از تجارت الکترونیک :
همانطور که از نامش پیداست نوعی تجارت مبتنی بر الکترونیک بوده که تمامی خدمات از طریق اینترنت به صورت دیجیتال و آنلاین انجام می شود.
تجارت الکترونیک در سالهای اخیر بسیار رشد داشته و دائما در حال بزرگ شدن می باشد و امید است که در کشور ما ایران نیز این گونه خدمات نیز فراگیر شود.
در تجارت الکترونیک تمامی خدمات از تولید تا فروش / عهد قرار داد / معرفی آنلاین / پیش فروش محصول قبل از تولید / بازاریابی محصولات / ثبت نام مشتریان در سامانه های مربوطه دولتی و بسیاری موارد دیگر را نیز شامل می شود.
در این مقاله سعی شد به صورت خلاصه شما را با تجارت الکترونیک و چگونگی ایجاد و انجام آن آشنا کنیم و در آینده با تکنیک ها و چگونگی ایجاد شغل های آنلاین صحبت خواهیم کرد و طریقه ایجاد طرح و ایده در کسب کار اینترنتی را تشریح خواهیم نمود.
موفق باشید.