اینترنت اشیاء IOT

اینترنت اشیا IOT

اینترنت اشیا یا Internet of Things ، یک اتفاق بسیار بزرگ که انتظار می رود که بتواند آینده و زندگی انسانها را تغییر دهد.

به وسیله فناوری IOT می توان اشیا پیرامون خود را تحت کنترل قرار داد و به وسیله نرم افزارهای مربوطه که بر روی گوشی های هوشمند نصب می شوند به راحتی به تمامی تجهیزات متصل به اینترنت ، دسترسی داشت ! لازم است بدانید در فناوری IOT فقط نیازمند اینترنت می باشید.

برای اولین بار ایده این تکنولوژی در سال 1985 در مورد اتصال فیزیکی تجهیزات به شبکه مطرح شد و امروزه این طرح یکی از زیرساخت های بسیار مهم جوامع پیشرفته می باشد.

فناوری IOT به شما اجازه می دهد که از راه دور به تمامی تجهیزات نظارت داشته و آنها را تحت کنترل خود درآورید.

به سادگی می توان گفت IOT از یکپارچه شدن افراد با تکنولوژی می باشد. در این تکنولوژی از سنسورها و دستگاه های قابل اتصالی استفاده می شود که می توان به وسیله آن نظارت ، ارزیابی و مانیتور کردن را به آسانی توسط نرم افزارهای مربوطه انجام داد.

حال در ادامه به مزایا و قابلیت های بسیار مفید فناوری IOT خواهیم پرداخت.

IOT در شهر های هوشمند

به وسیله تکنولوژی IOT می توان شهری هوشمند بنا نمود.

زمانی که تلفن ها ، خودرو ها ،لوازم خانگی اعم از یخچال در حال تبدیل شده به ابزار های دقیق می باشند دیگر دلیلی وجود ندارد که که شهری هوشمند با یک مدیریت هوشمندانه وجود نداشته باشد و این دیگر یک رویا نیست !

بیشتر مواردی که امروزه در شهرهای هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد نظارت بر وضیعت تردد و دسترسی آسان به پارکینگ می باشد.

امروزه د بزرگراه ها مسافران می تواننند وضعیت لحظه ای جاده ها را مشاهده کنند و از ترافیک ایجاد شده و همچنین وضعیت آب هوا مطلع گردند و همچنین سیستم روشنایی در خیابان ها نیز برخی از تکنولوژی شهر های هوشمند مبتنی بر IOT می باشد.

تصویر زیر نمایی از کاربرد های فناوری IOT را در یک شهر هوشمند را نشان می دهد. تصور کنید در خیابان منتظر تاکسی هستید و به وسیله نرم افزار گوشی هوشمند خود در مکانی که حضور دارید درخواست خود را به تاکسی که در حال تردد در نزدیکترین محل به شما می باشد می دهید (خوشبختانه این فناوری امروزه در شهرهای بزرگ کشور اجرایی شده است) و همچین بر روی خودروی شما دستگاهی نصب باشد که به صورت خودکار نزدیکترین مکان خالی جهت پارک را به شما نشان دهد و یا در صورت خرابی خودرو به صورت خودکار با نزدیکترین تعمیرکار ارتباط برقرار کند.

IOT در خانه های هوشمند

از فناوری IOT به طور کامل می توان در خانه ها استفاده نمود. تقریبا امروزه تمام وسایل مورد استفاده در منازل به اینترنت متصل هستند بنابراین با استفاده از برخی سنسورهای جانبی می توان تمامی لوازم و تجهیزات مورد استفاده در منازل را کنترل نمود.

به وسیله تکنولوژی IOT می توان از شیر آب خانه تا روشنایی و همچنین آبیاری چمن های درب خانه و دمای محیط را از راه دور به وسیله نرم افزارهای مربوطه که با سنسورهای هوشمند نصب شده در منازل در ارتباط هستند کنترل کرد و همچنین به راحتی امنیت خانه ها را تامین نمود.

تصویر زیر به وضوح کاربرد های IOT در یک خانه هوشمند را نشان می دهد.

IOT در سلامت

امروزه تجهیزات پوشیدنی ، فراوان مورد استفاده قرار می گیرند. از ساعت های هوشمند تا مچ بند های سلامتی که می تواند ضربان قلب / تعداد قدم ها / میزان مصرف کالری شما را ثبت کند و به صورت جامع آنرا به نرم افزار مربوطه ارسال نماید.

در برخی از مواقع در بیماری های خاص که نیازمند کنترل پزشکان می باشد با استفاده از تجهیزات مربوطه مانند کنترل ضربان قلب / چگونگی خواب بیمار / فشار خون و ارسال اطلاعات به پزشک مربوطه می تواند کمک فراوانی به سلامت اشخاص نماید.

حتی در برخی مواقع در حالت های بحرانی قبل از وقوع هر گونه اتفاقی با اورژانس تماس گرفته تا به محل بیمار سریعا دسترسی پیدا کنند.

ناگفته نماید که بسیاری از بزرگسالان در خانه های خود به تنهایی زندگی می کنند که فناوری IOT می تواند کمک فراوانی در حفظ سلامتی آنها ایفا کند.

IOT در محیط زیست

متاسفانه امروزه با زندگی های صنعتی و ماشینی زیاد محیط زیست مورد توجه قرار نمی گیرد.

با استفاده از فناوری IOT می توان در هر جایی و در هر مکانی از لحاظ آب و هوایی به محیط زیست و پیرامون خود نظارت دقیق داشت.

به وسیله سنسورهایی که می تواند هر گونه حوادث رخ داده و یا در حال وقوع را به ما مخابره کند. فناوری IOT می تواند میزان زلزله و حتی آتش سوزی و یا بالا رفتن دمای یک منطقه به صورت نامتعارف و همچین میزان تولید گازهای گلخانه ای را در شهرها مورد نظارت دقیق قرار داد.

مورد مهمی دیگر که بسیار کاربردی می باشد کنترل و نظارت بر آب سد ها و مخازن و رودخانه می باشد که بتوان از وقوع فاجعه های زیست محیطی جلوگیری به عمل آورد.

در تصویر زیر نمونه ای از کاربرد های نظارت فناوری IOT به میحط زیست را نشان می دهد که می توان فقط با نصب سنسورهای مربوطه نظارت کاملی به محیط با هزاران کیلومتر را داشته و به آسانی موارد زیست محیطی را تحت نظارت دقیق قرار داد.

ضرورت استفاده از IPv6

به دلیل فراوانی تجهیزات در فناوری IOT ، هر دستگاهی حتی یک سنسور ، نیازمند اتصال به اینترنت می باشد ، بنابراین بایستی به نوعی در اینترنت شناخته شود که این فرایند ضامن داشتن یک IP می باشد.

در فناوری IOT نیاز فراوانی به IP خواهیم داشت و امروزه در حال استفاده از IPv4 می باشیم که به زودی به پایان خواهد رسید ؛ بنابراین IPv6 که مدتهاست ارائه شده است جایگزین مناسبی برای تجهیزات مورد استفاده در فناوری IOT می باشد.

با استفاده از IPv6 می توان بیش از 66 میلیارد IP به هر مترمربع بر روی زمین اختصاص داد. بنابراین تا قرن ها دچار کمبود IP نخواهیم شد.

مزایای استفاده از IOT

زمان : علاوه بر اینه جمع آوری اطلاعات در IOT به صورت خودکار صورت می گیرد ، وابستگی به انسان نداشته و همین امر باعث صرفه جویی در زمان می شود.

هزینه : IOT می تواند جایگزین مناسبی برای انسان ها باشد و به وسیله این تکنولوژی نیاز به انسان در بسیاری از مکان ها کاهش می یابد که همین امر باعث کاهش هزینه می شود.

اطلاعات : فناوری IOT به طور مداوم در حال بروزرسانی و جمع آوری اطلاعات می باشد ، به همین دلیل همیشه آخرین اطلاعات مربوطه را در اختیار خواهیم داشت.

دقت : از آنجائیکه IOT باعث تعامل کارایی ماشین به ماشین می شود ، کارایی بهتر و دقیق تری نیز صورت می گیرد و در نهایت نتیجه بهتر و سریعتری نیز حاصل می شود.

معایب استفاده از IOT

حفظ حریم خصوصی : احتمال نقض قوانین حریم خصوصی در این فناوری بسیار زیاد می باشد و به وسیله این تکنولوژی زیر سوال می رود که یکی از معایب بزرگ در فناوری IOT به شمار می آید.

بنابراین بایستی در صورت استفاده از فناوری IOT ، اطلاعات را رمزنگاری کرده که به راحتی برای اشخاص قابل رویت نباشد. باید توجه نمود خانه ای که هوشمند می باشد ، در صورت نفوذ به سیستم داخلی آن می توان تمامی کنترل های مربوط به خانه مورد نظر را به دست گرفت که این امر بسیار نگران کننده ای می باشد.

از دست رفتن مشاغل : با استفاده از فناوری IOT مشاغل بسیار زیادی از دست خواهد رفت و می توان گفت IOT جایگزین مناسبی برای انسانها می باشد و در سخترین شرایط بدون خستگی در طول شبانه روز می تواند به خوبی خدمات ارائه دهد.

وابستگی شدید به فناوری : امروزه ما وابسته به فناوری هستیم ، بنابراین IOT از این مورد جدا نمی باشد و حتی بسیار شدید تر نیز به فناوری محتاج است و این وابستگی روز به روز نیز بیشتر خواهد شد.

مقاله ای که مطالعه کردید برگرفته از مطالعات و تجربه نویسنده و با کمک از برخی از سایت های پیشرو در فناوری IOT بود که خدمت شما علاقه مندان به فناوری قرار گرفت ؛ امیدوارم تا حدی توانسته باشم شما را با فناوری IOT که در آینده جزئی از زیرساخت های دنیای پیشرفته ی بشری خواهد بود آشنا کنم.

موفق باشید.

مهدی کاظمی

مدیر سایت دستیار فناوری / کارشناس شبکه / کارشناس ارشد مایکروسافت / مدرس دروس مهندسی شبکه ، امنیت و تجارت الکترونیک

قوانین ارسال دیدگاه

  • سوالات مربوط به محصول خریداری شده را به صورت تیکت ارسال فرمایید.
  • مدت زمان پاسخگویی به دیدگاه های عمومی حداکثر 24 ساعت می باشد.
  • از نوشتن دیدگاه های فینگلیش خودداری فرمایید.
دیدگاه‌ها

*
*